News

Olie en azijn - dit zijn de lekkerste combinaties

Gabriëlla Modderman Jul 11, 2024

Olie en azijn combinaties

In de keuken gebeurt soms ware magie en olie en azijn hebben daar een groot aandeel in. Of je nu een frisse dressing voor je salade maakt of een smaakmaker voor bij je broodje wilt testen; de juiste mix maakt het verschil. In dit artikel kijken we naar de verschillende olie- en azijnsoorten, maar zoomen we ook in op de lekkerste combinaties. Laten we beginnen!

Soorten olijfolie

De basis van elke dressing is de olijfolie. Er zijn talloze soorten, dus kijk altijd naar welk gerecht het beste matcht met welke soort olijfolie. Dit zijn de soorten die we je graag willen meegeven:

  • Extra vergine olijfolie - dit is de Queen bee onder de oliën. Extra vergine wordt koud geperst uit olijven en heeft hierdoor een rijke, volle smaak. Het is een perfecte olie voor salades, maar is ook uitermate geschikt om met een stukje stokbrood in te dippen.
  • Notenolie - Walnootolie, hazelnootolie, noem maar op. Deze oliën hebben een diepe, nootachtige smaak die je smaakpapillen doen tintelen. Deze oliesoorten gebruik je voornamelijk in salades of in combinatie met ingrediënten als blauwe kaas en peer.
  • Avocado olie - deze olie heeft een lichte, romige smaak en is rijk aan enkelvoudig onverzadigde vetten. Je gebruikt 'm in warme en koude gerechten, dus creëer er op los!
  • Sesamolie - deze smaakmaker zie je vaak terug in de Aziatische keuken. Geroosterde sesamolie heeft een uitgesproken smaak, die licht nootachtig is. Voor in je marinade of dressing een fantastische toevoeging!

Naast deze opties heb je ook talloze olijfoliën met smaakjes. Kruiden, specerijen of fruitsoorten: de mogelijkheden zijn eindeloos. Denk aan knoflookolie, basilicumolie of truffelolie. 

Soorten azijn

Maar zonder azijn kom je nergens, dus laten we nu eens een deep dive nemen in de verschillende soorten azijn die we je willen introduceren:

  • Balsamicoazijn - dit is een rijke, donkere azijn die uit Italië komt. Het heeft een zoete, complexe smaak en is heerlijk in salades. Probeer 'm ook eens over geroosterde groenten of aardbeien, jammie!
  • Wijnazijn - je hebt rode en witte wijnazijn en die hebben beiden een licht en fris smaakprofiel. De rode pak je voor hartige salades, terwijl de witte goed samengaat met vis en lichtere gerechten.
  • Appelazijn - azijn met appel erin heeft een milde, fruitige smaak die ook nog eens gezondheidsvoordelen heeft. Het brengt salades goed op smaak en maakt vlees lekker mals als je het gebruikt in de marinade. 
  • Rijstazijn - veelgebruikt ingrediënt in de Aziatische keuken. Deze milde, licht zoete azijnsoort gebruik je moeiteloos in sushi, salades en marinades.

Ook in de wereld van azijn heb je nog talloze azijnsoorten, die doordrenkt zijn met een heerlijke smaak. Je hebt bijvoorbeeld frambozenazijn, dragonazijn, vijgen-dadelazijn, komkommerazijn en ga zo maar door! Zo heb je alles in huis om je gerechten een verfrissende twist te geven.

Toevoegingen aan je olie en azijndressing

  1. Een simpele olie-azijndressing til je moeiteloos next level door kruiden en/of specerijen toe te voegen. Denk aan basilicum, tijm, knoflook of een snufje suiker. 
  2. Door mosterd toe te voegen zorg je voor een spicy kick, die extra diepte geeft aan je recepten. Vooral Dijonmosterd is een aanrader, maar grove mosterd versterkt de structuur. 
  3. Houd je van zoet? Probeer dan eens honing of ahornsiroop toe te voegen, vooral in combinatie met balsamicoazijn.
  4. Voeg eens een scheutje versgeperst citroen- of sinaasappelsap toe aan je dressing. Of kies ervoor om rasp van de schil toe te voegen voor extra geur én smaak.
  5. Sambal, kerrie of peper zijn opties om je olie en azijncombinatie wat extra pit te bezorgen.

Wat zijn de lekkerste combinaties?

De mogelijkheden zijn eindeloos, dus gebruik ook vooral je eigen creativiteit. Dit zijn volgens ons verrassende combinaties om écht dit weekend eens uitgebreid te testen. Of misschien tijdens de volgende bbq? ;) 

  • Extra vergine olijfolie + balsamicoazijn + honing + mosterd + knoflook: Voor een klassieke dressing, die zoet, zuur en pittig perfect balanceert.

  • Walnootolie + frambozenazijn + verse dragon + sjalot: Een verfijnde combinatie, die goed past bij salades met fruit en geitenkaas.

  • Avocado-olie + witte wijnazijn + limoensap + koriander: Een frisse, lichte dressing, die je het water in de mond laat lopen bij zomerse salades.

  • Sesamolie + rijstazijn + sojasaus + gember + knoflook: Deze Aziatische dressing is perfect voor salades met komkommer en wortel.

  • Knoflookolie + appelazijn + dijonmosterd + ahornsiroop: Probeer deze hartige, zoete dressing eens over geroosterde groenten.

Ben je op zoek naar een manier om je olie en azijn te bewaren binnen handbereik? De Olazi set is weer op voorraad, dus bestel snel voordat we er weer doorheen zijn. Eet smakelijk! 

Instagram